Digital Repository of Luhansk Taras Shevchenko National University

Французькі фразеологізми з кулінарним компонентом як дзеркало ментальності

Show simple item record

dc.contributor.author Шаповалова, Л. В.
dc.contributor.author Майоренко, В. І.
dc.date.accessioned 2019-12-10T09:30:39Z
dc.date.available 2019-12-10T09:30:39Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/4487
dc.description Шаповалова Л. В. Французькі фразеологізми з кулінарним компонентом як дзеркало ментальності / Л. В. Шаповалова, В.І. Майоренко // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка : Філологічні науки. - 2019. - №2 (325) квітень. - Ч. 2. - С. 252-262 uk_UA
dc.description.abstract Стаття присвячена дослідженню особливостей французької мовної картини світу, актуалізованих у фразеологічних одиницях з кулінарно-гастрономічним компонентом. Для цього було виокремлено відповідні фразеологізми із збірки „1001 улюблений вираз французів” та проаналізовано їх. Було розроблено їх тематичну та фразеосемантичну класифікації на основі продуктів харчування (хліб, вино, риба, масло тощо), способу їх споживання (їсти пити, ковтати тощо), формою відображення дійсності: номінація, дія, якісна характеристика, перифраз тощо. Було виокремлено й розглянуто 62 концепти, вербалізовані у досліджуваних фразеологізмах, та відповідно до кількості фразеологізмів, що їх містять, визначено їх пріоритетність у французькій ментальності. Було з’ясовано, що культурні особливості французького народу також проявляються і у виборі кулінарно-гастрономічного компоненту при вербалізації концептів. Французькі фразеологізми з кулінарно-гастрономічним компонентом виявляють важливі риси характеру французького народу та дають можливість краще його зрозуміти. uk_UA
dc.description.sponsorship The article is dedicated to the study of features of the French linguistic picture of the world, updated in phraseological units with the culinary and gastronomic component. The main concepts of the research were specified: "phraseology", "language picture of the world", "concept". The idioms with the culinary and gastronomic component were distinguished and analyzed from the collection of "1001 Favourite Expression of the French" by Jacques Plannel. It was found that the number of these idioms is 11%. Their thematic and phraseological semantic classifications were developed on the basis of food products (bread, wine, fish, butter, etc.), the way of their consumption (to eat, to drink, to swallow, etc.), a form of reflection of reality: nomination, action, qualitative characteristic, periphrasis, etc. There were identified and considered 62 concepts, verbalized in the studied idioms, and according to the number of idioms that contain them, their priority in the French mentality was determined. It was found that cultural features of the French are also manifested in the choice of culinary and gastronomic component with the concepts’ verbalization. French idioms with the culinary and gastronomic component reveal important features of the French people’s character and provide an opportunity to understand it better. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher ДЗ "ЛНУ імені Тараса Шевченка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Філологічні Науки;
dc.subject фразеологізм uk_UA
dc.subject мовна картина світу uk_UA
dc.subject концепт uk_UA
dc.subject кулінарно-гастрономічний компонент uk_UA
dc.subject класифікація uk_UA
dc.title Французькі фразеологізми з кулінарним компонентом як дзеркало ментальності uk_UA
dc.title.alternative French phraseologisms with the culinary component as a mirror of mentality uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account