dc.description.abstract |
У статті представлено особливості функціонування багатослівних репрезентантів, зафіксованих на території східнослобожанського ареалу в лексиці на позначення їжі, посуду й кухонного начиння.
Під час дослідження виявлено, що багатокомпонентні лексичні одиниці - це дво- (рідко трислівні) назви, представлені здебільшого атрибутивними словосполученнями, а також підрядними словосполученнями з прийменниковим/безприйменниковим зв’язком.
З’ясовано, що записані багатослівні назви виконують описові функції та розкривають додаткові властивості реалій, а саме: указують на розмір, на основний продукт, з якого приготовлено страву, або матеріал, з якого виготовлено предмет, функційне призначення реалії. Аналізовані маніфестанти також можуть указувати на якісні властивості реалії й завдяки функційним або реляційним ознакам дозволяють краще розкрити мотив номінації.
Двослівні сполуки більше характерні для тематичної групи лексики „Назви їжі”, де зрідка, реалізуючи семи, можуть мати більшу функційну активність порівняно з монолексемами. |
uk_UA |