dc.description.abstract |
У статті на фактичному матеріалі репрезентовано лексикосемантичний опис лексики на позначення їжі українських східнослобожанських говірок. У процесі дослідження визначено функційну активність виявлених маніфестантів аналізованої тематичної групи, установлено відповідники з говорами інших діалектних континуумів української мови, проаналізовано етимологію назв. Під час аналізу з’ясовано, що провідну роль у збагаченні лексики на позначення їжі відіграють екстралінгвальні (позамовні) чинники, до яких відносимо: вплив засобів масової інформації, посилення міжетнічних контактів, наявність урбаністичних тенденцій, оптимізацію системи громадського харчування, інші глобалізаційні процеси. З появою та поступовою адаптацією в традиційній системі харчування українців страв з національних кухонь інших народів та етносів до лексичного фонду мовців потрапляють назви іншомовного походження, які з часом закріплюються й стають загальновживаним. |
uk_UA |