Abstract:
У статті на фактичному матеріалі репрезентовано лексикосемантичний опис лексики на позначення їжі українських східнослобожанських говірок. У процесі дослідження визначено функційну активність виявлених маніфестантів аналізованої тематичної групи, установлено відповідники з говорами інших діалектних континуумів української мови, проаналізовано етимологію назв. Під час аналізу з’ясовано, що провідну роль у збагаченні лексики на позначення їжі відіграють екстралінгвальні (позамовні) чинники, до яких відносимо: вплив засобів масової інформації, посилення міжетнічних контактів, наявність урбаністичних тенденцій, оптимізацію системи громадського харчування, інші глобалізаційні процеси. З появою та поступовою адаптацією в традиційній системі харчування українців страв з національних кухонь інших народів та етносів до лексичного фонду мовців потрапляють назви іншомовного походження, які з часом закріплюються й стають загальновживаним.
Description:
Волошинова М. О. Шляхи збагачення лексики харчування українських східнослобожанських говірок / М. О. Волошинова // Лінгвістика : зб. наук. пр. – Старобільськ : ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2015. – № 2(33). – С. 11 – 18.