Abstract:
У статті розглянуто сучасні тенденції у ресторанному бізнесі, зокрема у контексті
розвитку закладів ресторанного господарства третьої хвилі. Проаналізовано результати впливу інновацій та технологій на гастрономічну індустрію, у результаті порівняння ресторанів третьої хвилі з традиційними закладами ресторанного господарства, визначено ключові відмінності у їхній організації та функціонуванні.
Авторами статті проаналізовано використання інноваційних технологій, таких як
штучний інтелект, аналітика даних й автоматизовані системи управління. Наведено
приклади застосування цих технологій у ресторанному бізнесі, зокрема в аналізі попиту, управлінні запасами й рекомендаціях для клієнтів. Розглянуто різницю між ресторанами третьої хвилі й традиційними закладами у виборі концепції кухні, а також підходами до формування меню. Авторами встановлено наявність індивідуалізованого підходу до технології приготування страв і пропозиції новаторських страв у підприємствах ресторанного господарства третьої хвилі, що обумовлено глибшим розумінням сучасних гастрономічних тенденцій та побажань клієнтів.Встановлено зміщення акцентів у закладах ресторанного господарства третьої хвилі у бік індивідуалізованого обслуговування та активної взаємодії з гостями через соціальні мережі, порівняно з можливим більш формальним підходом традиційних закладів; розглянуто роль закладів гостинності третьої хвилі у впровадженні концепцій сталого розвитку.
У висновку авторами висловлено переконання, що заклади ресторанного
господарства третьої хвилі мають потенціал не лише трансформувати гастрономічний ландшафт, але й стати ключовими учасниками розвитку ресторанного бізнесу в Україні.
Зазначено, що їхні інновації та технологічний підхід можуть визначити нові стандарти обслуговування, посилити різноманіття меню та змінити ставлення до власного екологічного впливу. Зроблено висновки про необхідність подальших досліджень у цій області й перспективи розвитку ресторанного бізнесу в Україні в умовах зростання популярності закладів ресторанного господарства третьої хвилі.
Description:
Безрученков Ю. В. Заклади ресторанного господарства третьої хвилі: стан і перспективи / Ю. В. Безрученков, Г. П. Щука // Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. — 2023. — №4. — С. 84-93.