Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/6302
Title: Фізичний та функціональний стан сучасного студентства в процесі фізичної рекреаційної діяльності та здоров’язберегаючих технологій
Authors: Кий-Кокарєва, В. Г.
Завадська, Н. О.
Ліцоєва, О. М.
Keywords: здоров’язбереження
фізична рекреаційна діяльність
фізичний та функціональний стан
студент
Issue Date: 2020
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет" імені Тараса Шевченка
Series/Report no.: педагогічні науки;
Abstract: Стаття присвячена дослідженню проблеми здоров’язбереження сучасної студентської молоді. Авторами статті викладено основні проблеми та тенденції, пов’язані з рівнем фізичного та функціонального стану сучасних студентів, технологіями збереження здоров’я та фізичною рекреаційною діяльністю студентської молоді. Позначені шляхи вирішення даних проблем. Важливою соціальною проблемою сучасного суспільства є зниження стану здоров’я студентської молоді. За останні роки визначилась катастрофічна тенденція росту кількості студентів з відхиленням в стані здоров’я і його низьким рівням. За період навчання стан здоров’я студентів значно погіршується. Стратегічним завданням сучасної освіти є виховання у молоді відповідального ставлення до власного здоров’я і здоров’я оточуючих як до вищої індивідуальної та суспільної цінності. Важливим напрямком діяльності сучасних навчальних закладів є пошук нових форм і методів зміцнення здоров’я, впровадження здоров’язберігаючих технологій, спрямованих на підвищення свідомого ставлення студентів до свого здоров’я, формування у них мотивації до збереження фізичного здоров’я. Сучасна система фізичного виховання відрізняється монотонністю та застарілістю і не сприяє задоволенню потреб у руховій активності та оздоровчих інтересів студентів, не може сформувати систему мотивів до регулярних фізичних занять. Саме ця ситуація вимагає пошуку нових шляхів в організації процесу фізичного виховання студентів. Метою дослідження є вивчення фізичного та функціонального стану студентів при впровадженні оздоровче-рекреаційних та здоров’язберігаючих технологій. У статті наведені результаті досліджень, що дозволяють судити про рівень фізичного та функціонального стану студентської молоді, яка систематично займається або не займається (займається епізодично) фізичною рекреаційною діяльністю (ФРД). Результати дослідження свідчать, що стан фізичного та функціонального розвитку студентів є переважно низьким та нижче середнього. При цьому зафіксована перевага більш високих результатів студентів, які систематично займались ФРД за всіма досліджуваними показниками, що доводить ефективність застосовуваної ФРД. Констатовано позитивний вплив ФРД на фізичний та функціональний стани сучасних студентів. Впровадження ФРД в освітній процес закладів вищої освіти, на нашу думку, буде сприяти вирішенню глобальної проблеми здоров’я сучасного студентства. Подальші дослідження будуть спрямовані на впровадження рекреаційних технологій в процес фізичного виховання в університеті та вивчення впливу цього на стан здоров’я студентів.
Description: Кий-Кокарєва В. Г. Фізичний та функціональний стан сучасного студентства в процесі фізичної рекреаційної діяльності та здоров’язберегаючих технологій / В.Г. Кий-Кокарєва,Н. В. Завадська, О.М. Ліцоєва // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Педагогічні науки. - 2020. - №1 (332). - С.74-84.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/6302
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8.pdf906.65 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.