Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/4449
Title: Лексико-граматичні особливості відтворення словосполучень з колірним компонентом в українських перекладах оповідання Чарльза Діккенса “Різдвяна пісня в прозі”
Other Titles: The lexico-grammatical peculiarities of the reproduction of word combinations with a colour component in the Ukrainian translations of Charles Dickens’s story “Christmas Carol”
Authors: Кінаш, Л.Я.
Keywords: словосполучення
відповідник
адекватність
кольоронайменування
лексична
граматична трансформація
Issue Date: 2019
Publisher: ДЗ "ЛНУ імені Тараса Шевченка"
Series/Report no.: Освіта та педагогічна наука;
Abstract: У статті здійснено спробу проаналізувати наявні сучасні українські переклади оповідання Чарльза Діккенса “Різдвяна пісня у прозі” з метою дослідження адекватності відтворення лексико-граматичних трансформацій на рівні словосполучення з кольороназвою. Серед лексичних трансформацій зустрічається заміна слова на інший лексико-семантичний варіант, опущення кольороназви, конкретизація лексичної одиниці шляхом введення додаткових слів при перекладі для більш розгорнутого вираження семантики кольору. Найбільш частотною лексичною трансформацією було вживання описового перекладу кольороназви через відсутність аналогічних відповідників в українській мові. Серед граматичних спостерігаються трансформації морфологічного та синтаксичного характеру, розходження у структурі словосполучення, заміна порядку слів, граматичного зв’язку у словосполученні, вживання кольороназви у препозиції на пост-позицію з метою надання більшої милозвучності та для досягнення адекватності перекладу. Найтиповішою є заміна порядку слів у словосполученнях з кольороназвою, що пояснюється різними схемами творення словосполучень у порівнюваних мовах.
Description: Кінаш Л.Я. Лексико-граматичні особливості відтворення словосполучень з колірним компонентом в українських перекладах оповідання Чарльза Діккенса “Різдвяна пісня в прозі” / Л.Я. Кінаш // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка : Педагогічні науки. - 2019. - №2 (325) квітень. - Ч. 2. - С. 171-180
URI: http://hdl.handle.net/123456789/4449
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kinash.pdf662.02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.