dc.description.abstract |
В оглядовій статті показано хімічну сутність процесів, що відбуваються внаслідок використання пестицидів у сільськогосподарському виробництві. Розглянуто різні негативні аспекти впливу пестицидів та їх залишків на культурні рослини і природне середовище, зокрема, на ґрунт. Як аргументи, використано численні посилання на сучасну наукову літературу і результати власних багаторічних досліджень у польових експериментах, виконаних з метою проведення екологічної експертизи гербіцидів. Результати експериментів красномовно свідчать про високу фітотоксичність пестицидів стосовно культурної рослини, під час вирощування якої їх застосовано. На варіанті без гербіцидів з двома ручними прополюваннями (№2) урожай був найвищим, а в разі застосування на цьому фоні гербіцидів на всіх варіантах констатовано вагоме зниження врожаю зерна кукурудзи. Вміст в орному шарі ґрунту залишків більшої частини досліджуваних у польовому експерименті гербіцидів залишався вище гранично допустимої концентрації і після п'яти місяців з моменту застосування. Дослідженнями виявлено, що, крім фітотоксичності пестицидів, існує ще й прихована токсичність їх залишків у ґрунті щодо культур, які вирощують після кукурудзи (овес, соняшник). Саме залишки пестицидів через рік після застосування призвели не лише до зниження майже на всіх варіантах урожаю культур, але й до погіршення, у деяких випадках, фізичного стану рослин. Вплив післядії гербіцидів на зниження врожайності був відчутним навіть у тих випадках, коли залишки не перевищували допустимої концентрації. Результати аналізу ситуації не залишають сумніву, що існуюча практика застосування отрутохімікатів потребує глибокого перегляду, з наголосом зокрема на інтегровані програми боротьби зі шкідливими біологічними об’єктами – комбінації, перш за все, біологічних, агротехнічних, і генетичних методів з дуже обмеженим використанням пестицидів. |
uk_UA |