Abstract:
Пшениця озима – культура із найбільш високим біологічним потенціалом серед зернових культур південного сходу України, але рівень формування урожаю має значні коливання через погодно-кліматичні умови. Розуміння усіх факторів, що можуть впливати на пере- зимівлю пшениці озимої, надзвичайно важливе для сучасних аграріїв.
Найважливішим фактором в умовах південного сходу України, що не підлягає впливу
людини, є метеорологічні умови. Нетипові метеорологічні умови останніх 2019-2020 років можуть призвести до часткової, а іноді й повної загибелі рослин у період зимівлі, що завжди спричиняє негативні фінансові наслідки для аграріїв.
У статті наведено аналіз метеорологічних умов, що склалися в період вегетації,
та стану рослин при перезимівлі. Особливу увагу приділено аномальному осінньо-весняному періоду 2019-2020 років і вивченню стану рослин пшениці озимої в період покою для розуміння раціонального використання факторів урожайності культури. В середині періоду покою у максимально теплий період аномальної зими спостерігався початок вегетації, в якому рослини пшениці озимої втрачали накопичені для зимівлі поживні речовини.
Це могло знизити зимостійкість і призвести до їх загибелі, бо при настанні критично
низьких температур і за відсутності снігового покриву рослини, які вийшли зі стану
покою, приречені.
При порівнянні агрометеорологічних показників, що склалися на території Луганської
області протягом двох аналогічних періодів 2018-2019 та 2019-2020 років, при перезимівлі озимих культур спостерігається таке. Зима 2018-2019 років вважалася набагато теплішою за багато попередніх зим із коливанням температур від -20 до 5°С, але зима 2019-2020 років порівняно з попередніми періодами вважається аномально теплою порівняно з роками, де температурні показники коливалася вище середньої норми температур- них коливань, які склалися в умовах степової зони України.
Description:
Беседа О.О. Особливості розвитку пшениці озимої в умовах аномально теплої зими південного сходу України / О.О.Беседа,Ю.В.Гаврилюк,І.П.Баштова,Д.М.Кісільов // Таврійський науковий вісник: Землеробство, рослинництво, овочівництво та баштанництво.- № 114.- С.20-26.