Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/9858
Title: Російська/радянська імперська концепція історичного розвитку Донбасу: становлення, розвиток та значення у сучасній російсько-українській війні
Authors: Набока, О. В.
Keywords: Донбас
Російська імперія
СРСР
імперська ідеологія
російська історіографія
Issue Date: 2023
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"
Series/Report no.: історичні науки;
Abstract: У статті розглядається еволюція імперської ідеологічної концепції Російської імперії/Радянського Союзу щодо цивілізованого освоєння Донбасу на основу історіографічного аналізу робіт російських та радянських науковців та мемуарів тогочасних діячів у різних сферах. Автор аналізує головні складові царського імперського міфу про провідний внесок Росії у цивілізаційному освоєння степового „Дикого поля”, якими вважалися сучасні Луганська та Донецька області України до приходу туди Російської імперії. Також приведений детальний аналіз радянської „інтернаціональної” концепції розвитку Донбасу. Автор відзначає, що за радянських часів, Донбас став „перлиною” у складі СРСР. Серед іншого, розглядаються і сучасні імперські концепції путінського режиму щодо Донбасу, які, на думку автора статті, представляє ідеологічну суміш царської та радянської імперських доктрини.
Description: Набока О. В. Російська/радянська імперська концепція історичного розвитку Донбасу: становлення, розвиток та значення у сучасній російсько-українській війні / О. В. Набока // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Історичні науки. - 2023. - № 2 (356), червень. – С.30-41.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/9858
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
4. Naboka.pdf480.14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.