Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/9857
Title: Феномен „знекорінення” – „укорінення” української еміграції на теренах міжвоєнної Чехословаччини (1918– 1939): оцінка в часі
Authors: Зубко, О. Є.
Keywords: українська політична еміграція
міжвоєнна Чехословаччина
історія повсякденності
життєвий світ
цінності
Issue Date: 2023
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"
Series/Report no.: історичні науки;
Abstract: До сьогоднішнього дня смислове наповнення терміну „еміграція” та похідних від нього залишається невизначеним остаточно і сприймається в суспільстві по-різному: від принциповості до зрадництва, соціального аутсайдерства, заробітчанства до пошуків пригод, авантюризму. Тому проблема еміграції й нині вимагає більш детального глибокого вивчення. Зокрема, потребує уваги недосліджена поки еміграційна повсякденність. У пропонованій статті йдеться про феномен „знекорінння (УНР) – укорінення (ЧСР)” українських політичних емігрантів на теренах міжвоєнної Чехословаччини. Сучасними дослідниками повсякденна історія прочитується у двох площинах, які умовно можна назвати „технологією життя” або „рівнем життя” (інструментарій і способи забезпечення сфери повсякденних потреб: що їсти й одягати, де жити, чим пересуватися, чим послугуватися у праці, навчанні, дозвіллі, як дбати про здоров’я) та „аксіологією життя” або „стилем життя” (сенсово-смислове наповнення, система життєвих орієнтирів (як і заради чого жити: цінності, мораль, звички, пріоритети, смаки)). В епіцентрі нашої уваги – ціннісна площина. Поняття „знекорінення” включає у себе „буття-з-країв”, отже безвихідь, політично-соціальне, культурно-економічне відчуження. Тоді як поняття „укорінення” – „буття-для-себе” – культурну, політичну повнота життя, самоактуалізацію та самореалізацію всіх еміграційних сутнісних сил, можливостей, здібностей, смислів культури, цілей та цінностей, проявів духовності, творчості, свободи, суверенності й відповідальності.
Description: Зубко О. Є. Феномен „знекорінення” – „укорінення” української еміграції на теренах міжвоєнної Чехословаччини (1918–1939): оцінка в часі / О. Є. Зубко // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Історичні науки. - 2023. - № 2 (356), червень. – С.89-97.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/9857
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9. Zubko.pdf786.21 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.