Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/9469
Title: Структурно-номінативна типологія одиниць торговельно-економічної термінології: терміни-слова і терміни-юкстапозити
Authors: Вэй, Вэй
Keywords: торгово-економічні терміни
типологія
юкстапозити
синтетичні одиниці
аналітичні одиниці
Issue Date: Mar-2022
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"
Series/Report no.: філологічні науки;
Abstract: Залежно від особливостей структури та номінативних можливостей торговельно-економічні терміни демонструють досить розгалужену типологію. Цей розряд термінів не залишався поза увагою дослідників. Утім, спостерігаємо відсутність єдиних принципів упорядкування наявних номінативно-структурних типологій. Це визначає необхідність вивчення, зокрема, торговельно-економічної термінології як системи одиниць, які потребують актуального впорядкування та типологізації. Це зумовлює актуальність нашого дослідження. Метою статті є визначення структурно-номінативної типології одиниць торговельно-економічної термінології. Для її досягнення необхідно вирішити такі завдання: 1) виділити підходи до типологізації термінології; 2) класифікувати терміни з позицій номінативного та структурного принципів. Методи та методики дослідження. Для підбору фактичного матеріалу, що відповідає тематиці дослідження, використано метод суцільної вибірки. Для створення класифікацій – прийом класифікування у межах описового та структурного методів. Термінологічний матеріал продемонстрував, що у межах досліджуваної системи функціонує досить багато монолексемних термінів. Серед полікомпонентних термінів найактуальнішими постають двокомпонентні. Дещо меншу активність виявляють трислівні та чотирислівні терміноназви. Найменшу активність мають одиниці, що містять понад чотири компоненти у своєму складі: вони автоматично згортаються в абревіатури. У складі торговельно-економічної термінології одиниць різної структури досить багато. Виражено слова-терміни субстантивами, ад'єктивами, вербальними одиницями. Також зберігається тенденція до збільшення кількості юкстапозитів. Віднесення їх до групи слів-термінів визначається семантикою терміна юкстапозит.
Description: Вей Вей. Структурно-номінативна типологія одиниць торговельно-економічної термінології: терміни-слова і терміни-юкстапозити / Вей Вей // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Філологічні науки. - 2022. - № 2 (350), березень. – С.41-50.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/9469
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5. Wei Wei.pdf716.29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.