Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/9451
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЗабудкова, О. А.-
dc.date.accessioned2023-02-20T19:28:54Z-
dc.date.available2023-02-20T19:28:54Z-
dc.date.issued2022-06-
dc.identifier.otherУДК 664.1:334.75„18/19”-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/9451-
dc.descriptionЗабудкова О. А. Монополістичні тенденції в цукровій промисловості України наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. / О. А. Забудкова // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Історичні науки. - 2022. - № 4 (352), червень. – С.91-99.uk_UA
dc.description.abstractУ статті проаналізовано монополістичні тенденції в цукровій промисловості України в складі Російської імперії наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Зазначено, що саме для цієї галузі в джерелах і подекуди в історіографії склалася плутанина в термінах, адже традиційно монополістичні союзи тут називають синдикатами, хоча по своїй суті вони є картелями. Визначено, що цукрова промисловість була однією з перших галузей, де розпочалися процеси монополізації – перши картель тут було створено в 1887 р. Разом з тим, висока конкуренція на цукровому ринку зумовила його нестійкість і розпад в першій половині 1890-х рр. Тоді ж було введено урядове нормування обсягів виробництва та реалізації цукру. З початком ХХ ст., який було позначено економічною кризою 1900–1903 рр., панівною стала тенденція до монополізації рафінаду. Визначено, що картель виробників рафінаду почав діяльність у 1903 р., але був нестійким, тому угоду неодноразово розривали та укладали знову. Напередодні Першої світової війни було зроблено спробу синдикування союзу, але завершеного вигляду він не отримав. Протягом війни у зв’язку із стрімким зростанням цін уряд у 1916 р. створив Центральне бюро для об’єднання закупівель цукру (Центроцукор), що унеможливило подальшу діяльність цукрових картелів. Окремо підкреслено, що протягом всього періоду існування монополістичних угод у цукровій промисловості підприємці користувалися систематичною підтримкою уряду, не зважаючи на незадоволення значної частини суспільства. Підсумовано, що в цукровій промисловості Російської імперії монополістичні угоди не пішли далі нестійких картельних союзів, що було традиційним для галузей з сильною конкуренцією. Іншою тенденцією став системний захист інтересів цукрозаводчиків з боку державної влади, оскільки найбільші виробники цукру належали до впливових дворянських родин, тому й користувалися додатково становими привілеями.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"uk_UA
dc.relation.ispartofseriesісторичні науки;-
dc.subjectмонополізаціяuk_UA
dc.subjectцукрова промисловістьuk_UA
dc.subjectкартельuk_UA
dc.subjectросійська імперіяuk_UA
dc.titleМонополістичні тенденції в цукровій промисловості України наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.uk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9. Zabudkova.pdf476.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.