Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/9447
Title: Про армію, котра виборювала незалежність України в надважких умовах (Рецензія на книгу: Офіцинський Р. Історія УПА. Харків: Фоліо, 2021. 126 с.)
Authors: Набока, О. В.
Keywords: УПА
рецензія
Р. Офіцинський
історія
Західноукраїнські землі
Issue Date: Jun-2022
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"
Series/Report no.: історичні науки;
Abstract: Стаття представляє собою розширену рецензію на нову книгу відомого історика та краєзнавця з Закарпаття Р. Офіцинського „Історія УПА”. В ній автор послідовно та системно розглядає питання, пов’язані із діяльністю УПА у боротьбі проти німецької та радянської армії, досліджує побут та організацію військової служби українських повстанців, аналізує їх цілі та політичну стратегію. Називаючи УПА – феноменом світової історії, Роман Офіцинський показує бойовий дух українських повстанців, тривалість і масштабами їхньої війни з могутніми противниками. Ця армія виборювала незалежність у колоніальній країні на європейському континенті, непересічно виявила самопожертву, мужність, героїзм. Зрештою СРСР самозруйнувався і канув у Лету, а національне визволення тріумфувало. Й Україна шанує борців, а не тих, хто її знищував. У людському вимірі мовиться про стійку й витривалу потугу. Нині особовий склад УПА належить до учасників бойових дій та борців за незалежність України. Держава визнала їхні нагороди, звання, доблесть, зберігає пам’ять про них. Як переконує професор Офіцинський, УПА ввійшла в світову історію тим, що найдовше чинила опір найпотужнішим тоталітарним державам й охопила найбільшу за розмірами територію серед подібних збройних утворень Європи. Для сущих українців у сучасній російсько українській війні бойовий досвід УПА є непроминущим взірц безкомпромісної боротьби в надважких умовах. Відстоюючи честь окупованої нації, УПА заклала майбутнім поколінням духовний фундамент. Подарувала людей, котрі найвище цінували свободу.
Description: Набока О. В. Про армію, котра виборювала незалежність України в надважких умовах (Рецензія на книгу: Офіцинський Р. Історія УПА. Харків: Фоліо, 2021. 126 с.) / О. В. Набока // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Історичні науки. - 2022. - № 4 (352), червень. – С.47-50.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/9447
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5. Naboka.pdf293.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.