Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/9446
Title: Нова книжка відомого історика (Рецензія на книгу: Офіцинський Р. Закарпаття віддавна. Історичні есе. Ужгород: РІК-У, 2022. 380 с.)
Authors: Набока, О. В.
Keywords: Закарпаття віддавна
Р. Офіцинський, рецензія
Довге ХІХ ст.
есе
Issue Date: Jun-2022
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"
Series/Report no.: історичні науки;
Abstract: Стаття представляє собою розширену та докладну рецензію на нову книгу відомого українського вченого та історика з Закарпаття Романа Офіцинського. Видання представляє з себе збірку краєзнавчих есе та інтерв’ю з тих чи інших важливих аспектів закарпатської регіональної історії, написаних науковцем у різні часи. Рецензована книжка структурно має п’ять основних частин. Спочатку узагальнено ведеться мова про трактування і фальшування минулого через призму концепту „любові до рідної землі”. На довготривалому, здебільшого за останнє тисячоліття, зосереджено розмисли про державні кордони, німецький та французький чинники. „Довге XIX століття” персоналізоване постатями Михайла Балудянського, Юрія Венеліна, Василя Довговича, „народною дипломатією” – поширенням спадщини Тараса Шевченка і міжрегіональними контактами. Новітню добу відкриває Перша світова війна: висвітлено перебіг військових дій, економічні та соціальні наслідки, збережені пам’ятки. Міжвоєння розглянуте через призму Гуцульської Республіки, очима жінок Підкарпатської Русі, з акцентом на польський внесок і політичні візії Августина Волошина. Відзначимо, що нову книжку професора Романа Офіцинського „Закарпаття віддавна” публічно представлено 20 квітня 2022 року в інформаційно-ресурсному центрі „Вікно в Америку” Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Федора Потушняка. Велася відеотрансляція на сторінці бібліотеки в „Фейсбук”, а через „Гугл Міт” додатково долучилися півсотні вчителів історії.
Description: Набока О. В. Нова книжка відомого історика (Рецензія на книгу: Офіцинський Р. Закарпаття віддавна. Історичні есе. Ужгород: РІК-У, 2022. 380 с.) / О. В. Набока // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Історичні науки. - 2022. - № 4 (352), червень. – С.43-46.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/9446
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
4. Naboka.pdf426.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.