Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/9430
Title: Сучасний інструментарій моделювання, плану вання та регулювання заходів реалізації стратегії екологічно спрямованого інвестиційного розвитку підприємств країни
Authors: Латишева, О. В.
Підгора, Є. О.
Касьянюк, С. В.
Неронова, Л. О.
Keywords: еколого-економічне регулювання
інвестиційний розвиток
бізнес-процеси
методологія «ARIS»
платформа «Bizagi»
моделювання бізнес-процесів
Issue Date: 2022
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"
Abstract: Еколого-економічне регулювання передбачає вплив державних та недержавних органів на функціонування та розвиток національної економічної системи, галузей та підприємств за допомогою певної сукупності інструментів та важелів впливу еколого-економічної спрямованості. Доведено, що для вітчизняного промислового підприємства при формуванні програм екологічно спрямованого інвестиційного розвитку варто використовувати інструментарій сучасного планування та моделювання екологізації діяльності і вдосконалення бізнес-процесів. Для розв’язання проблеми екологічно спрямованого удосконалення бізнес-процесів варто проводити моделювання та оцінювання їх впливу на результати діяльності, що дозволяє визначити, на якому рівні нині знаходиться підприємство та які його перспективи розвитку та можливості удосконалення діяльності. У статті представлено результат моделювання етапів стратегії екологізації діяльності промислового підприємства на підставі платформи моделювання «Ramus Modeler» сучасних платформ SADT – діаграм (від англ. – «Structured analysis and design technique»). Пропонується визначати та регламентувати основні етапи програми природоохоронного інвестиційного розвитку на підставі їх моделювання з використанням пакету прикладних програм ARIS (від англ. – Architecture of Integrated Information Systems). Представлено результат моделювання етапів удосконалення природоохоронної діяльності промислового підприємства в стандарті функціонального моделювання – IDEF0 (Integration Definition for Function Modeling) програмного забезпечення «Ramus Modeler». Доведено, що отримана в результаті моделювання контекстна діаграма (функціональна діаграма вищого рівня) та її декомпозиція надає наочний детальний опис етапів екологізації діяльності, а також мети, завдань, очікуваних результатів та існуючих ресурсів, механізмів управління та забезпечення, вхідної та вихідної документації, відповідальних осіб та інше, що дозволяє встановлювати можливі недоліки та внести необхідні зміни.
Description: Латишева О. В. Сучасний інструментарій моделювання, планування та регулювання заходів реалізації стратегії екологічно спрямованого інвестиційного розвитку підприємств країни / О. В. Латишева, Є. О. Підгора, С. В. Касьянюк [та ін.] // Економічний вісник Донбасу : наук. журн / Гол. ред. Н. В. Трушкіна - 2022. - №1 (67). – С.76-84.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/9430
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9. Latysheva, Pidhora, Kasianiuk, Neronova.pdf583.3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.