Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/9009
Title: Методика оцінювання антропогенного порушення лісових екосистем за структурою, поширенням і активізацією ксилотрофних грибів
Authors: Лавров, В. В.
Блінкова, О. І.
Issue Date: 2018
Abstract: На прикладі судібровних і дібровних типів лісу захисних, рекреаційно-оздоровчих та природоохоронних лісів зелених зон Києва, Білої Церкви та Умані запропоновано принципи, критерії та показники удосконалення діагностики антропогенної трансформації лісових екосистем на ієрархічних рівнях виявлення змін: орган, рослина, популяція (вид), біогрупа (фітоярус; ксило-мікокомпекс; консортивні зв’язки «деревна порода – ксилотрофні гриби»), фітоценоз та екосистема. Розроблено методику синекологічного визначення характеру та опосередкованої оцінки ступеня порушення лісових екосистем за структурами і поширенням ксилотрофних грибів, зміною консортивних зв’язків «ксилотроф-дерево». В основу методики покладено залежність видової, систематичної та трофічної структури і розвитку ксиломікокомплексу від змін умов середовища і структури субстратів, біотопів порушених лісових екосистем в умовах впливу рекреації та комплексу антропогенних чинників. Враховано загальновизнані та нормативні показники дигресії лісової екосистеми: трав’яного покриву, підстилки і ґрунту, таксаційних і санітарних змін деревостану. Обґрунтовано видовий склад ксилотрофів, які можуть бути використані для мікоіндикації: антропогенної (насамперед рекреаційної) порушеності деревостанів, сформованих Quercus robur L., Pinus sylvestris L., Betula pendula L. та іншими листяними видами; механічного пошкодження дерев листяних порід; зрідження деревостанів, їх фрагментації, утворення галявин; зміни освітлення та ксерофітізації умов лісу. Методичні рекомендації розроблено у Білоцерківському національному аграрному університеті МОН України за результатами виконання прикладної НДР за ініціативною темою «Екологічні загрози біорізноманіттю лісових екосистем Північно-східного Придніпров’я» (№ДР 0113U004314; науковий керівник – д.с.-г.н., проф. В.В. Лавров; 2013–2017 рр.) та Національному університеті біоресурсів та природокористування МОН України за результатами виконання прикладної НДР за ініціативною темою «Синекологічна діагностика антропогенної трансформації лісових екосистем різного функціонального призначення» (№ДР 0117U002647; науковий керівник – к.б.н., с.н.с. О.І. Блінкова; 2017–2019 рр.) та завдяки співпраці з Інститутом еволюційної екології НАН України (О.М. Іваненко).
Description: Методика оцінювання антропогенного порушення лісових екосистем за структурою, поширенням та активізацією афілорофороїдних грибів / Упоряд.: В. В. Лавров, О. І. Блінкова. – Біла Церква : БНАУ, 2018. – 46 с.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/9009
Appears in Collections:Навчально-методичні видання

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Blinkova O, metod recomend.pdf1.96 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.