Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/8735
Title: Картографічне забезпечення реалій збереження біотичного та ландшафтного різноманіття національних природних парків
Authors: Гудзевич, А. В.
Гудзевич, Л. С.
Нікітченко, Л. О.
Матвійчук, А. В.
Коробкова, Г. В.
Keywords: картографія
природні парки
Issue Date: 2021
Abstract: Розглянуто і узагальнено досвід забезпечення картографічною інформацією природоохоронної території високого категоріального рівня, на прикладі НПП «Кармелюкове Поділля». Встановлено, що наукові дослідження в НПП орієнтовані на вирішення різнопрофільних завдань (загальнонаукових, екологічних, біологічних, географічних й інших видів досліджень), які націлені на отримання наукової інформації, важливої для вирішення спільних природоохоронних завдань – збереження біотичного й ландшафтного різноманіття парку і його оточення. Виходячи з цього визначено низку аспектів, які потребують системного контролю в організації такого типу території, особливості якої визначаються її поліфункціональністю. Відповідно до них зроблений аналіз, розробленої й реалізованої на практиці, методики комплексного тематичного картографування для еколого-географічної оцінки території НПП «Кармелюкове Поділля». Результатом історико-географічного підходу є представлена коротка характеристика основних функціональних типів картографічної інформації (інвентаризаційного, моніторингового, науково-дослідницького, навчально-просвітницького, координаційного), з висвітленням особливостей їх використання на різних стадіях ведення природокористування, та обґрунтування рекомендацій стосовно потреби складання карт оціночного, прогнозного, рекомендаційного й рекламного змісту. Виділено найбільш актуальні напрями детальних картографічних розробок у майбутньому, застосування яких дозволить отримати всебічну характеристику сучасного стану і перспектив використання природних ресурсів не тільки «Кармелюкового Поділля», але й інших природоохоронних об’єктів і територій (у т.ч. й НПП), і гармонізувати взаємовідносини системи «Людина – природа». Тенденції картографічного забезпечення управління природокористуванням дослідженої природоохоронної установи НПП вказують на ефективність використання ландшафтного підходу і ГІС-технологій з накладенням створених на тепер різнопланових тематичних базових карт й порівнянні історичних картографічних даних і поточної ситуації. Запропонована основа може бути використана для створення більш повноцінного інформаційно картографічного забезпечення національних парків.
Description: Картографічне забезпечення реалій збереження біотичного та ландшафтного різноманіття національних природних парків / А. В. Гудзевич, Л. С. Гудзевич, Л. О. Нікітченко та ін. // Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. - 2021. - Вип. 54. - С. 164-179. - (Серія : «Геологія. Географія. Екологія»).
URI: http://hdl.handle.net/123456789/8735
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17604--34547-1-10-20210728.pdf2.1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.