Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/8663
Title: Study of the toxicological characteristics of water-soluble surface-active substances obtained based on phenol, formaldehyde and sodium sulphite
Authors: Sokolenko, N.
Ruban, E.
Ostrovka, V.
Moroz, О.
Popov, Ye.
Sedych, H.
Keywords: токсикологія
продукт конденсації фенолу
Issue Date: 2020
Abstract: Об’єктом дослідження є продукти реакції конденсації фенолу, формальдегіду та сульфіту натрію у водному середовищі, з метою отримання водорозчинних нетоксичних продуктів на його основі, що можна запропонувати для використання в якості поверхнево-активних речовин. В ході дослідження вивчали вплив умов проведення реакції (співвідношення компонентів, температури і часу процесу) на якість отриманих продуктів та їх токсикологічні характеристики. Підібрано оптимальне співвідношення вихідних реагентів фенол : формальдегід : сульфіт натрію : вода, яке дозволяє отримати продукт з поверхнево-активними властивостями та у складі якого не містяться речовини, що можуть бути шкідливими для здоров’я. Було рекомендовано час процесу конденсації в межах 1 години, підібрана оптимальна температура реакції 130 °С. Якісні характеристики отриманого продукту дозволяють рекомендувати застосування його в якості аніоноактивної поверхнево-активної речовини. Для цього було вивчено симптомологічні та токсикологічні властивості новорозробленої поверхнево-активної речовини – продукту конденсації фенолу, формальдегіду та сульфіту натрію у водному середовищі. На основі проведених досліджень встановлено, що при введенні в шлунок піддослідних білих щурів-самок таких поверхнево-активних речовин спостерігається слабка подразнювальна їх дія на слизові оболонки та шкіру. За критерієм смертності, при одноразовому пероральному введенні (ЛД50), шкідливої дії речовини на щурів не відмічено. За результатами досліджень, продукт можна віднести до IV класу небезпеки (малобезпечні речовини) згідно з ГОСТ 12.1.007. Згідно з токсикологічними висновками, отриманий продукт можна рекомендувати для використання як текстильно-допоміжну речовину, у технологічних операціях відбілювання, фарбування і друкування тканин, що стикуються зі шкірою людини. А також як добавки до бетонних сумішей, що використовуються у будівельній промисловості та інших галузях промисловості.
Description: Study of the toxicological characteristics of water-soluble surface-active substances obtained based on phenol, formaldehyde and sodium sulphite / N. Sokolenko, E. Ruban, V. Ostrovka and others // Technology audit and production reserves. - 2020. - № 1/3(51). - С. 4-7.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/8663
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
193074-433575-1-PB.pdf108.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.