Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/8329
Title: Регіональна періодика як джерело з історії розвитку біржової справи України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.
Authors: Алтухов, О.А.
Keywords: біржова справа
періодичні видання
Одеська біржа
Київська біржа
Харківська біржа
Issue Date: 2021
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"
Series/Report no.: історичні науки;
Abstract: У статті аналізується інформаційні матеріали, які стосуються розвитку біржової справи Наддніпрянської України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст., які у досліджуваний період публікувалися на шпальтах регіональної преси Одеси та Києва. Автор відзначає, що одним з найменш висвітлених аспектів у вивченні процесу розвитку капіталістичних відносин у Наддніпрянській Україні у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. залишається діяльність провідних біржових установ у цей період. У статті відзначено, що практично поза увагою українських науковців залишається масив інформації, який розміщувався на шпальтах тодішніх регіональних періодичних виданнях, особливо тих, які публікувалися у провідних біржових центрах України. Метою статті є заповнення цієї лакуни та введення у науковий обіг українських регіональних періодичних видань, у яких розглядалися ті чи інші аспекти діяльності біржових установ. Внаслідок проведеного дослідження, автор дійшов до висновку, що регіональні періодичні видання є цінним джерелом з історії становлення та розвитку біржової справи в Україні у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Разом із тим, зазначається, що використання цього виду документальних матеріалів у процесі наукового дослідження вимагає від ученого розуміння важливих факторів, які впливали на подачу матеріалів та їхню характеристику. По-перше, важливим є визначення ступеня взаємодії конкретного видання, у якому йшлося про біржові справи, із державними та губернськими органами влади. Якщо в офіційних газетах і журналах, як правило, не викривалися недоліки чинної на той час біржової системи, то приватна преса досить часто містила критичні статті з цієї проблеми. Саме тому повноцінне вивчення розвитку біржової справи на основі використання матеріалів періодичної преси можливе лише завдяки поєднанню різних за своїм характером і походженням видань. Автор відзначає, що кожне зі схарактеризованих джерел має різний інформаційний потенціал і насиченість. Проаналізовані матеріали висвітлюють різні аспекти розвитку біржової справи в Україні в досліджуваний період. Тому для повноцінного розкриття проблеми, що вивчається, важливо комплексне поєднання всього пласта документальних матеріалів.
Description: Алтухов О. А. Регіональна періодика як джерело з історії розвитку біржової справи України у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. / О.А.Алтухов // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Історичні науки. - 2021. - № 4 (342), червень. – С.43-56.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/8329
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
4. Altukhov.pdf540.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.