Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/8328
Title: Американський часопис „Свобода” про світову підтримку Мирослава Січинського українським населенням з 1908 по 1916 рр.
Authors: Алєксєєва, М.О.
Keywords: Часопис „Свобода”
джерело
М. Січинський
єдність
віча
преса
Issue Date: 2021
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"
Abstract: В статті досліджуються події пов’язані з вбивством намісника Галичини графа Анджея Потоцького львівським студентом Мирославом Січинським, та процес його підтримки українським населенням по всьому світу. Виявлено, що саме вчинок Мирослава Січинського, об’єднав українців, та підштовхнув до чергового кроку у розвитку політичної свідомості. Джерелом для вивчення подій, пов’язаних з історією Мирослава виступає американська часопис „Свобода”, яка детально, та активно висвітлювала події справи, приймала участь в підтримці та захисті М. Січинського різноманітними засобами. Багаточисельні статті в „Свободі” за період з 1908 по 1916 роки висвітлювали думки європейської та американської преси, яка з розумінням ставилась до вчинку студента, та відзначала глибокі внутрішні політичні причини, які підштовхнули молодого чоловіка ризикнути життям заради змін. Детально описані 46 віч, які рекламувались на перших сторінках „Свободи”, про розповсюдження петиції з проханням помилування, які змінили засуд Мирослава з смертної кари на двадцятилітнє ув’язнення, про діяльність фондів, які збирали гроші для Мирослава, тощо. У висновках зазначена наукова цінність американської часописі „Свобода” у дослідженні історії наслідків вбивства графа А. Потоцького, та процесу єднання всіх небайдужих українців по всьому світу, подальшого формування політичних поглядів на початку ХХ ст.
Description: Алєксєєва М. О. Американський часопис „Свобода” про світову підтримку Мирослава Січинського українським населенням з 1908 по 1916 рр. / М.О.Алексєєва // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Історичні науки. - 2021. - № 4 (342), червень. – С.27-42.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/8328
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3. Alekseeva.pdf634.46 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.