Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/8250
Title: Методичні підходи до виявлення газоподібних відходів виробництва, що негативним чином впливають на макроекономічні процеси
Authors: Сердюк, О.С.
Петрова, І.П.
Keywords: негативні зовнішні ефекти
газоподібні відходи
промисловість
макроекономічні процеси
аналітичний підхід
статистичний метод
метод глибинного аналізу даних
Issue Date: 2020
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"
Series/Report no.: педагогічні науки;
Abstract: Негативні зовнішні ефекти, що спричинені газоподібними відходами виробництва, це явище досить динамічне, тому потребують додаткового вивчення з метою пошуку інструментів їх інтерналізації. Негативні зовнішні ефекти в даний час недостатньо вивчені, залишаються мало вивченими питання оцінки ступеня впливу газоподібних відходів виробництва на макроекономічні процеси. Метою роботи є наукове обґрунтування методичних підходів до виявлення газоподібних відходів ви- робництва, що негативним чином впливають на макроекономічні процеси. Запропоновано методологію виявлення газоподібних відходів виробництва, що негативним чином впливають на макроекономічні процеси. В основі лежить аналітичний підхід, який узагальнюватиме інформацію, отриману за допомогою статистичних методів та методів глибинного аналізу даних. Цільовим показником для виявлення впливу газоподібних відходів було обрано врожайність зернових та соняшнику. Вхідними факторами визначено найпоширеніші елементи газоподібних відходів виробництва, а саме: оксид вуглецю (CO), метан (CH4), діоксид азоту (NO2), оксиди азоту (NO), сажа, діоксид сірки (SO2), неметалеві легкі органічні сполуки, діоксид вуглецю (CO2). Апробовано методологію визначення ступеня впливу відходів виробництва на макроекономічні процеси в Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській та Сумській областях України. За результатами аналітичного узагальнення оцінено ступінь впливу найпоширеніших елементів газоподібних відходів виробництва. Інформативними є результати аналізу за діоксидом сірки (SO2) та сажею. Отримані результати оцінювання мають стати основою для розробки моделі інтерналізації негативних зовнішніх ефектів. Перспективним напрямом подальших досліджень є апробація даної методології по відношенню до всіх секторів, які є потенційними реципієнтами негативних ефектів, що виникають внаслідок викидів газоподібних відходів виробництва.
Description: Сердюк О. С. Методичні підходи до виявлення газоподібних відходів виробництва, що негативним чином впливають на макроекономічні процеси / О.С.Сердюк,І.П.ПеТрова // Економічний вісник Донбасу : наук. журн / Гол. ред. Н. В. Трушкіна - 2020. - №3 (61). – С.88-98.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/8250
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
09-Serdiuk.pdf308.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.