Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/8248
Title: Питання формування хімічного кластеру в контексті імплементації підходу смартспеціалізації у Дніпропетровській області
Authors: Швець, Н. В.
Keywords: кластер
хімічна галузь
регіональний розвиток
інновації
інноваційна екосистема
смарт-спеціалізація
процес підприємницького відкриття
стейкхолдери
Issue Date: 2020
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка"
Abstract: У статті проаналізовані зовнішні та внутрішні умови для формування регіонального хімічного кластеру у Дніпропетровській області на основі підходу смарт-спеціалізації та сформульовані рекомендації для проведення підготовчого етапу процесу підприємницького відкриття. Відзначено, що застосування нової моделі управління регіональним розвитком з використанням методології смарт-спеціалізації потребує створення цілісного ефективного інноваційного простору, розвиток якого може відбуватися шляхом кластеризації регіо- нальної економіки. У результаті вивчення закордонного досвіду розвитку кластерів звернено увагу на важливу роль влади як фасилітатора, а не лідера кластерних ініціатив. Зроблено висновок про неповне опрацювання смарторієнтованої стратегічної цілі у Стратегії розвитку Дніпропетровської області на період до 2027 року. Доведена доцільність обрання регіоном хімічної галузі як пріоритетної для подальшого пошуку точок розумного зростання. Розглянуто пріоритети та проєкти за хімічним напрямом, зареєстровано на європейській Плат- формі зі смарт-спеціалізації. Відзначено, що Дніпро- петровська область має певні передумови для утворення формального регіонального хімічного кластеру на основі наявних економічних можливостей, новітніх галузевих трендів та перспектив міжсекторального та міжрегіонального співробітництва. У роботі визначені головні ознаки майбутнього хімічного кластеру та його загальна характеристика. Зроблено акцент на те, що до початку процесу підприємницького відкриття неможливо розробити кон- кретну модель хімічного кластеру, його профіль може стати зрозумілим лише за результатами цього процесу. Розкрито важливі аспекти та вимоги до процесу підприємницького відкриття, які треба враховувати до початку та впродовж його здійснення. Розроблено рекомендації щодо сукупності підготовчих дій, спрямованих на забезпечення повнішої ідентифікації стейкхолдерів та високої результативності процесу пошуку смарт-пріоритетів.
Description: Швець Н. В. Питання формування хімічного кластеру в контексті імплементації підходу смартспеціалізації у Дніпропетровській області / Н. В. Швець // Економічний вісник Донбасу : наук. журн / Гол. ред. Н. В. Трушкіна - 2020. - №3 (61). – С. 70-79.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/8248
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
07-Shvets.pdf336.71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.