Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/7679
Title: Оцінка інноваційної активності галузей економіки Придніпровського економічного району в контексті формування регіональних інноваційних екосистем
Authors: Солдак, О. М.
Keywords: екосистема
економіка
промисловість
Придніпров'є
інновації
Issue Date: 2020
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет" імені Тараса Шевченка
Abstract: Інноваційні екосистеми створюються та розвиваються в локалізованому просторі, де вже сконцентровані матеріальні, виробничі, інформаційні та трудові ресурси, які дозволяють розробляти та використовувати інноваційні рішення. Кожна галузь економіки має характерні особливості ведення господарської діяльності й види інноваційної активності. У роботі галузі умовно поділено на чотири типи за домінантними джерелами інновацій (науковий, інженерний, споживчий та тип ефективності), а також за видами інноваційної активності (технологічні та нетехнологічні інновації). Складання та аналіз рейтингу видів економічної діяльності Придніпровського економічного району за інтенсивністю та результативністю розвитку дозволяють зробити такі спостереження. За типами інновацій інтенсивніше та результативніше розвиваються галузі, орієнтовані на ефективність (металургійна промисловість), в яких впровадження інновацій у виробничі процеси, системи поставок дозволяють скоротити витрати при збереженні та підвищенні якості та екологічності продукції, а витрати на інноваційну діяльність здійснюються у напрямі придбання нових технологій, машин та обладнання. Види діяльності, інновації в яких визначаються інженерними розробками та науковими дослідженнями, а підприємства розробляють та впроваджують технологічні продуктові інновації – машинобудування та професійна наукова діяльність − находяться в кінці рейтингу галузей за інтенсивністю та результативністю. Для активізації розвитку таких видів діяльності інноваційна екосистема має забезпечувати умови проведення наукових досліджень та розробок, формування та розвиток мереж, які концентрують наукові центри та наукоємне промислове виробництво; підготовку професійних кадрів; надійний захист інтелектуальної власності; розвинені промислові кластери; отримання широкого доступу до глобальних джерел технологій, знань і висококваліфікованих інженерно-технічних кадрів.
Description: Солдак О. М. Оцінка інноваційної активності галузей економіки Придніпровського економічного району в контексті формування регіональних інноваційних екосистем / О. М. Солдак // Економічний вісник Донбасу : наук. журн. - 2020. - № 2 (60). – С. 84-95.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/7679
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
09-Soldak.pdf567.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.