Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/7401
Title: Історичні обставини заснування та розвиток газети „Жовтневий гудок” – періодичного видання Луганського тепловозобудівного заводу (1928–2017)
Authors: Рубан, М. Ю.
Машков, В. С.
Keywords: періодичні видання
Луганський паровозобудівний завод
краєзнавство
індустріалізація
Луганщина
промисловість
Issue Date: 2020
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет" імені Тараса Шевченка
Series/Report no.: історичні науки;
Abstract: У статті здійснено спробу дослідити історичні обставини заснування та розвитку легендарного періодичного видання Луганського тепловозобудівного заводу (1928–2017 рр.) – газети “Жовтневий гудок”. Доведено, що часопис виник як актуальний та необхідний засіб масової інформації, внутрішньої комунікації та політичної пропаганди у середовищі колективу підприємства в період його фундаментальної технологічної реконструкції 1928–1933 рр. Висвітлені організаційні заходи редакцій газет “Жовтневий гудок” та “Луганська правда” щодо підвищення ефективності роботи колектива локомотивобудівного підприємства шляхом здійснення спільних рейдів на виробництво й висвітлення ходу нарощування виробничих потужностей локомотивобудівного заводу, боротьби за виконання планових показників, реалізації ударних зобов’язань, повоєнної відбудови тощо. З’ясовано, що за результатами багаторічної кропіткої діяльності редакція заводського часопису, яка стала кузнею кадрів для регіональної журналістики Луганщини, була відзначена Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР, а сама газета неодноразово визнавалась найкращим виробничим виданням в Україні та прирівнювалась до рівня міськрайонної періодики. Попри те, що протягом 1990–2000-х рр. об'єм і наклад газети – було суттєво обмежено, а штат редакції скорочено, газета “Жовтневий гудок”, витримавши численні економічні кризи, продовжувала висвітлювати виробничу діяльність Луганського тепловозобудівного заводу, залишаючись затребуваною широкими верствами робітників підприємства та фахових спеціалістів. На жаль, внаслідок сумнозвісних подій та пов’язаної з ними чергової кризи легендарного машинобудівного підприємства, на 90-му році свого існування газета “Жовтневий гудок” була скасована в 2017 р.
Description: Рубан М. Ю. Історичні обставини заснування та розвиток газети „Жовтневий гудок” – періодичного видання Луганського тепловозобудівного заводу (1928–2017) / М. Ю. Рубан, В. С. Машков // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка : Історичні науки. - 2020. - № 6 (337), грудень. – С. 64-82.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/7401
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6. Ruban, Mashkov.pdf827.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.