Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/7393
Title: Відображення діяльності біржових установ Наддніпрянської України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. у публіцистичних та мемуарних творах
Authors: Алтухов, О. А.
Keywords: публіцистичні твори
мемуари
біржа
Наддніпрянська Україна
ринкові відносини
Issue Date: 2020
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет" імені Тараса Шевченка
Series/Report no.: історичні науки;
Abstract: У статті розглядається один з малодосліджених аспектів соціально-економічного розвитку українських земель у складі Російської імперії у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. – висвітлення діяльності провідних біржових установ регіону у творах особового походження, зокрема, публіцистичних творах та мемуарах провідних тогочасних економістів. Актуальність вивчення різних аспектів цієї теми обумовлена необхідністю детального вивчення історичного досвіду впровадження у українські господарчі реалії ринкових відносин. Це завдання, у свою чергу, дозволяє розробити стратегію сучасного реформування української господарчої системи, спрямованого на побудову капіталістичного устрою. При цьому, серед найменш досліджених у сучасній вітчизняній історіографії питань залишається діяльність біржових інституцій в Україні у період, який вивчається. Внаслідок проведеного дослідження, автор дійшов до висновку, що публіцистичні та мемуарні твори сучасників, як окрема складова пласту джерел особового походження представляє собою важливий пласт документальних матеріалів. Написанні на основі особистих вражень авторів, вони дозволяють розглянути глибинну специфіку діяльності провідних біржових установ України, показати їх „закулісний бік”, виявити їх недоліки, які критикувалися та викривалися. Ці документальні матеріали істотним чином доповнюють джерела інших груп, у яких представлена офіційна інформація, пов’язана з тим чи іншим аспектом біржової торгівлі. У статті зазначається, що подальше вивчення джерел особового походження здійснюватиметься у наступних наукових публікаціях.
Description: Алтухов О. А. Відображення діяльності біржових установ Наддніпрянської України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. у публіцистичних та мемуарних творах / О. А. Алтухов // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка : Історичні науки. - 2020. - № 6 (337), грудень. – С. 26-36.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/7393
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3. Altukhov.pdf475.62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.