Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/6610
Title: Громадянська війна як вид збройного насилля: дефініція феномену в українській та зарубіжній політичній науці
Other Titles: The Civil War as a Type of Armed Violence: Definition of the Phenomenon in Ukrainian and Foreign Political Science
Authors: Бадер, А.
Keywords: збройне насилля
політична наука
громадянська війна
революція
Issue Date: 2020
Abstract: У статті аналізуються провідні концепції та теорії стосовно визначення характеру, витоків та наслідків громадянських війн як одного з видів збройного насилля. У ході роботи були розглянуті погляди на проблему провідних українських та зарубіжних науковців. Розглянувши проблему, автор констатує, що окремі аспекти проблематики потребують детальнішого опрацювання, зокрема, існує потреба у комплексному узагальнені найбільш поширених поглядів щодо визначення феномену громадянської війни. Унаслідок проведення дослідження автор доходить висновку, що розгляд основних здобутків у висвітленні громадянської війни як типу збройного насилля засвідчив, що цей аспект вивчався досить жваво. На сьогодні у світовій політологічній науці існує кілька поширених трактувань феномену громадянської війни, її причин та витоків, а також політичних наслідків. На думку автора, громадянську війну можна віднести до особливого виду внутрішнього збройного насилля, оскільки вона призводить до суттєвих змін суспільно-політичної системи держави. Вказані явища є подібними, взаємопов’язаними, однак не ідентичними. Громадянська війна є лише екстраординарним етапом змін суспільно-політичної системи держави. Цей різновид збройного насилля може бути спричинений революцією, або, навпаки, перемога у громадянській війні прихильників радикальних перетворень може призвести до революції. Однак метою збройного зіткнення у межах громадянської війни, у першу чергу, є захоплення/збереження влади, повалення/консервування політичних структур, а не корінні системні зміни. По суті, громадянська війна веде до суспільно-політичних трансформацій посередковано. На відміну від революції, що є різновидом збройного насилля, в результаті якого відбуваються швидкі, фундаментальні зміни у всіх сферах життя суспільства.
Description: Бадер А. Громадянська війна як вид збройного насилля: дефініція феномену в українській та зарубіжній політичній науці / А. Бадер // Грані. - 2020. - Т. 23. № 3. - С. 98-107.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/6610
Appears in Collections:Бадер Антон Васильович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1483-Article Text-2737-1-10-20200421.pdf936.07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.