Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/6609
Title: МІСЦЕ ДЕРЖАВНОГО ПЕРЕВОРОТУ В ФУНКЦІОНУВАННІ ПОЛІТИЧНИХ СИСТЕМ СВІТ-ЕКОНОМІКИ (ЦІЛІСНО-СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ)
Other Titles: THE PLACE OF THE STATE COUP IN THE FUNCTION OF THE POLITICAL SYSTEMS OF THE WORLD-ECONOMY (COMPLETE SYSTEM ANALYSIS)
Authors: Бадер, А. В.
Bader, A. V.
Keywords: збройне насилля
державний переворот
політична наука
Issue Date: 2020
Abstract: Встановлено, що державний переворот слід вважати одним із факторів, що впливає на функціонування та зміну політичних систем. На основі цілісно-системного підходу з’ясовано, що у межах світ-економіки тип політичної систе- ми пов’язаний з віддаленістю її від центру. Доведено, що для більшості країн ядра характерний ліберально-демократичний режим з механізмами виключення внутрішнього збройного насилля. Виявлено, що у непівпериферійній зоні можливе функціонування тоталітарних, авторитарних, демократичних та кланово-олігархічних політичних систем. Встановлено, що у всіх зазначених типах, окрім демократичного, державний переворот застосовується як механізм ротації лідера або владної еліти. Наголошено, що периферія характеризується нестабільними, крихкими політичними системами, а штучне встановлення демократії не дає результатів. Підкреслено, що більшість країн цієї зони управляються авторитарними лідерами, характеризуються постійним соціально-політичними потрясіннями та державними переворотами.
Description: Бадер А. В. Місце державного перевороту в функціонуванні політичних систем світ-економіки (цілісно-системний аналіз) / А. В. Бадер // Гілея: науковий вісник : Зб. наук. праць. - 2020. - Вип. 155. - С. 201-205.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/6609
Appears in Collections:Бадер Антон Васильович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1593795233-201-205.pdf2.04 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.