Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/6331
Title: Аналіз стану сформованості соціального здоров’я студентів спеціальної медичної групи та шляхи удосконалення навчальної програми з фізичного виховання
Authors: Бабич, В. І.
Полулященко, Ю. М.
Дубовой, В. В.
Дубовой, О. В.
Зайцев, В. О.
Гордієнко, П. Ю.
Keywords: соціальне здоров’я
студенти
спеціальна медична група
фізичне виховання
методика діагностики
Issue Date: 2020
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет" імені Тараса Шевченка
Series/Report no.: педагогічні науки;
Abstract: Мета: визначення стану сформованості соціального здоров’я студентів спеціальної медичної групи; виявлення основних шляхів удосконалення навчальної програми з фізичного виховання для студентів спеціальної медичної групи. Матеріали: Дані констатувального експерименту було зібрано за допомогою комплексу методів дослідження: закритий опитувальник потреби у досягненнях (за Ю. Орловим), опитувальник «ціннісні орієнтації» (М. Рокіча), опитувальник упевненості в собі (за Рейзас); опитувальник нервово-психічної напруги (за Т. Немчін). Результати: розроблено та апробовано авторську методику визначення рівнів сформованості соціального здоров’я студентів спеціальної медичної групи. З’ясовано, що більш ніж у третини студентів СМГ (35,2% юнаків та 38% дівчат) наявний низький та нижче середнього рівні сформованості соціального здоров’я. Встановлено, що відмінності (за рівнями сформованості соціального здоров’я) між юнаками та дівчатами (на користь студентів-юнаків) є не значущі. Наводиться авторське визначення поняття «соціальне здоров’я студентів спеціальної медичної групи», критерії та показники соціального здоров’я студентів СМГ. Висновки: розроблена методика діагностики соціального здоров’я студентів СМГ дозволяє: відстежувати зміни у стані соціального здоров’я в динаміці; розробляти та корегувати індивідуальну оздоровчу програму студента(ки) (з урахуванням його зміни протягом навчального року, та всього періоду навчання у вищі); удосконалювати теоретичну, методичну та практичну складові процесу фізичного виховання в зазначеному контексті (з урахуванням психологічних особливостей дівчат і юнаків). Встановлено, що основною причиною недостатнього рівня сформованості соціального здоров’я значної частини студентів СМГ (35,2% юнаків та 38% дівчат) є: недостатність зорієнтованості теоретичної, методичної та практичної підготовки з фізичного виховання в даному напрямі. Результати дослідження свідчать про необхідність внесення корективів (змін) до навчальної програми з фізичного виховання (для студентів СМГ) зі спрямованістю на підвищення в них рівня: потреби у досягненнях; ціннісного ставлення до власного здоров’я; упевненості у власних можливостях; зниження рівня нервово- психічної напруги. Існує наявна потреба у корекції процесу організації фізичного виховання зі студентами СМГ, що передбачатимуть застосування інноваційних технологій, спрямованих на підвищенім рівня соціального здоров’я студентів СМГ.
Description: Аналіз стану сформованості соціального здоров’я студентів спеціальної медичної групи та шляхи удосконалення навчальної програми з фізичного виховання / В. І. Бабич, Ю. М. Полулященко, О. В. Дубовой та ін. // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка: Педагогічні науки. - 2020. - № 1 (332). - С. 140-155.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/6331
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
15.pdf2.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.