Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/5402
Title: Українському народу - стабільний планомірностійкий людський розвиток (оцінка стану науково-адміністративного забезпечення). Ч. І. Загальна ситуація зі стратегічним плануванням людського розвитку в Україні
Authors: Черняк, В.К.
Keywords: Сталий розвиток
людина
людський розвиток
планування
економіки
стратегія
Issue Date: 2020
Publisher: ДЗ "ЛНУ імені Тараса Шевченка"
Abstract: У статті розкрито конструктивні ідеї, рекомендації і пропозиції щодо становлення та розвитку науково- методичного та інформаційно-адміністративного забезпечення стабільного планомірностійкого регіонального людського розвитку в Україні. Здійснено детальний аналіз публікацій Дискусійного клубу наукових журналів «Вісник економічної науки України» та «Економічний вісник Донбасу» про¬тягом 2014-2020 pp., підготовлених професором В.Ф. Столяровим та докторантом О.В. Шинкарюк. Детально розглянуто концептуальні положення обґрунтування Українського євроінтеграційного проекту на засадах людиноцентричного підходу під гас¬лом «Українському народу - планомірний людський розвиток». Рекомендації та пропозиції розробки Національної і Регіональних програм людського розвитку представлені як принципово новий напрям вдосконалення діючої в Україні моделі ринкової економіки на основі покращення її соціальності та державності. Прогнозні розрахунки Індексу регіонального людського розвитку адміністративних областей з використанням Методики його виміру 2012 року інституалізовані в узгодженості з Цілями Розвитку Тисячоліття на період до 2015 року та з Цілями Сталого Розвитку на період до 2030 року. Постановка проблем науково-методичного забезпечення стабільного планомірностійкого людського розвитку в регіонах розкрита в теоретичному, методологічному та інформаційно-методичному й адміністративному аспектах розробки Державної та Регіональної стратегій розвитку на період до 2027 року. Систематизовано етапи становлення адміністративного забезпечення виміру та державного регулювання регіонального людського розвитку. Наведено рекомендації та пропозиції щодо формування остаточного варіанту або доповнень до нього Державної стратегії регіонального розвитку України на 2021-2027 роки. Представлено п'ять дискусійних питань оцінки науково-адміністративного забезпечення стратегічного планування та державного регулювання регіонального людського розвитку в Україні. Запропоновано здійснити розробку Планового Кодексу України та впровадити гармонійні пропорції «Золотого перетину» у співвідношеннях місцевих бюджетів з державним у Зведеному бюджеті України для впровадження бюджетного федералізму з метою покращення фінансової автономії адміністративних областей унітарної держави.
Description: Черняк В. K. Українському народу - стабільний планомірностійкий людський розвиток (оцінка стану науково-адміністративного забезпечення). Ч. І. Загальна ситуація зі стратегічним плануванням людського розвитку в Україні / В.К.Черняк // Економічний вісник Донбасу. - 2020. - № 1 (59). - С. 199-217.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/5402
ISSN: УДК 331.101.262(477)
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
27.pdf571.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.