Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/5399
Title: Природно-техногенна безпека та екологічна безпека: суть, індикатори оцінювання, роль у формуванні стратегії національної безпеки держави
Authors: Латишева, О.В.
Підгора, Є.О.
Касьянюк, С.В.
Візіров, В. Е.
Keywords: Безпека
стратегія
національна безпека
система національної безпеки
екологічна безпека
техногенна безпека
природна безпека
природно-техногенна безпека
показники надзвичайних ситуацій
Issue Date: 2020
Publisher: ДЗ "ЛНУ імені Тараса Шевченка"
Abstract: У даній статті розглядається суть екологічної безпеки та її компонентів (техногенної та природної безпеки) як важливих складових національної безпеки, наочно представлено зміни параметрів, що їх характеризують. Проведено аналіз сутності понять «екологічна безпека», «техногенна безпека», «природна безпека». Встановлено, що складовими екологічної безпеки є природна та техногенна безпеки або їх поєднання у вигляді природно-техногенної безпеки. Охарактеризовані завдання та напрями покращення умов забезпечення техногенної та природної безпеки в системі національної безпеки України. Визначено проблемні місця у змінах параметрів екологічної безпеки (окремо індикаторів техногенної та природної безпеки) в Україні та запропоновано шляхи їх вирішення. У статті визначено, що екологічну безпеку розглядають з позицій забезпечення суспільної безпеки і безпеки для навколишнього природного середовища. У статті визначено та охарактеризовано сутність та індикатори оцінювання компонентів екологічної безпеки - техногенної та природної безпеки в контексті їх поєднання у вигляді природно-техногенної безпеки. Окреслена специфіка їх оцінювання. Проаналізовано зміни параметрів екологічної безпеки (окремо індикаторів техногенної та природної безпеки) за останній проміжок часу. Запропоновано надалі використати ці дані для моделі прогнозу стану екологічної безпеки на майбутні періоди. Представлено інформацію щодо завдань та можливостей ефективного забезпечення природно-техногенної безпеки. Запропоновано у подальших дослідженнях розробити моделі сценаріїв розвитку з урахуванням специфіки змін індикаторів забезпечення техногенної та природної безпеки.
Description: Латишева О. В. Природно-техногенна безпека та екологічна безпека: суть, індикатори оцінювання, роль у формуванні стратегії національної безпеки держави / О. В. Латишева, Є. О. Підгора, С. В. Касьянюк, В. Е. Візіров // Економічний вісник Донбасу. - 2020. - № 1 (59). - С. 145-161.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/5399
ISSN: УДК 330.338: 351.746.1: 502/504(477)
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
23.pdf2.93 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.