Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/5092
Title: Комунікативні стратегії і тактики впливу в політичному дискурсі (на матеріалі промови П. Порошенка на прес-конференції „Виклики - 2018”)
Authors: Шило, С.Б.
Keywords: стратегія
тактика
комунікативний вплив
мовна маніпуляція
політичний дискурс
Issue Date: 2018
Abstract: Статтю присвячено дослідженню актуальної проблеми мовного впливу на аудиторію в політичному дискурсі. Схарактеризовано комунікативні стратегії і тактики, реалізовані в промовах політичних лідерів для провадження прихованого впливу на реципієнтів, щоб спонукати їх до потрібного політикові вибору. Проаналізовано останні підходи до інтерпретації стратегій і тактик, систематизовано класифікації відповідно до критеріїв виокремлення. У ході дослідження з’ясовано, що комунікативна стратегія - це узагальнене поняття, яке передбачає спрямування мовцем мовленнєвої поведінки відповідно до поставленої мети. Комунікативна тактика є засобом реалізації комунікативної стратегії й передбачає набір конкретних мовних засобів, стилістичних прийомів та фігур. Особливу увагу приділено аналізові найпоширеніших комунікативних стратегій і тактик у промові українського президента П. Порошенка на прес-конференції „Виклики - 2018”. Для підвищення ефективності й переконливості виступу президент використовує різноманітні прийоми. Політик активно вдається до стратегії самопрезентації та солідаризації, щоб ототожнити себе з народом, показати, що він - частина своєї нації. Президент удається до використання риторичних фігур, зокрема метафори, щоб оживити мовлення, привернути увагу та навести влучні аргументи. Стратегія дискредитації опонентів має на меті змінити думку адресата про попередників, нівелювати їхні образи в свідомості суспільства.
Description: Шило С. Б. Комунікативні стратегії і тактики впливу в політичному дискурсі (на матеріалі промови П. Порошенка на прес-конференції „Виклики - 2018”) / С.Б.Шило // Лінгвістика : зб. наук. пр. / За ред. проф. К. Д. Глуховцевої. - Старобільськ : ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2018. – № 1 (38). – С.154 - 163
URI: http://hdl.handle.net/123456789/5092
ISSN: УДК 811.161.2’367
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
18.docx22.45 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.