Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/5060
Title: Проблема літературної норми української мови з огляду на її регіональні варіанти (за регіонально анотованим корпусом української мови)
Authors: Шведова, М.О.
Keywords: українська мова
норма
корпусна лінгвістика
регіоналізми
варіанти
синоніми
лексика
Issue Date: 2017
Abstract: У статті окреслено завдання верифікації нормативних тверджень, що пов’язані з вибором між тими чи тими синонімічними засобами вираження, на матеріалі літературного узусу за допомогою корпусних методів. Авторкою укладено корпус текстів української мови, який охоплює 200-річний період. Корпус розмічено за ознакою територіального походження авторів (у випадках залучення до корпусу перекладних текстів - перекладачів). У статті розглянуто кілька конкретних сюжетів {добрий день ув. доброго дня, кілька ув. пара), де перший синонім певні авторитетні посібники визнають нормативним, а другий таким, що з тих чи тих причин перебуває за межами літературної норми. За результатами квантитативного аналізу корпусу виявлено, що частотність уживання цих варіантів у літературних текстах фактично порівнянна. Для першої пари виявлено певні регіональні переваги. Висловлено думку, що нормативні рекомендації, пов’язані з цими словами, можуть бути скореговані.
Description: Шведова М.О. Проблема літературної норми української мови з огляду на її регіональні варіанти (за регіонально анотованим корпусом української мови) / М.О.Шведова // Лінгвістика : зб. наук. пр. / За ред. проф. К. Д. Глуховцевої. - Старобільськ : ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2017. – № 2 (37). – С.145 - 150
URI: http://hdl.handle.net/123456789/5060
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
16.pdf179.31 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.