Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/5015
Title: Етноконцепт жаба як відображення народної свідомості та світобачення українця (на матеріалі фразеології Середнього Полісся)
Authors: Доброльожа, Г.М.
Keywords: концепт
етноконцепт
символ
світобачення
міфологія
фразеологія
фразеологізм
порівняння
замовлення
прикмети
повір’я
Issue Date: 2016
Publisher: ДЗ "Луганський національний університет"
Abstract: У статті зосереджено увагу на вивченні діалектної фразеології, оскільки сьогодні суттєво поглиблюється інтерес до народних витоків, зменшується ареал використання говірок, відбувається катастрофічне переселення мешканців певних регіонів. У статті розглянуто один із базових етноконцептів тваринного світу - жабу, який характеризує людину - її зовнішню та внутрішню потворність, особисті й суспільні амбіції, вади характеру, особливості фізичного розвитку та поведінки. Етноконцепт розглянуто в тісному взаємозв’язку з народними віруваннями й легендами, народними казками та прикметами, народним баченням природи й магічності жаби. Твердження проілюстровано численними прикладами: засторогами, замовляннями, прикметами, приказками, фразеологізмами, порівняннями. Найбільше уваги приділено фразеології - традиційній і компаративній, яка містить у своїй структурі компонент жаба. У процесі розгляду фразеологічних одиниць з’ясовано, що фразеологізми характеризують різні якості людини: інтелект, фізичні вади, фізіологію, риси характеру, зовнішність, мораль, суспільні стосунки - і завжди порівняння не на користь особи, якої це стосується.
Description: Доброльожа Г.М. Етноконцепт жаба як відображення народної свідомості та світобачення українця (на матеріалі фразеології Середнього Полісся) / Г.М.Доброльожа // Лінгвістика : зб. наук. пр. / За ред. проф. К. Д. Глуховцевої. - Старобільськ : ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2016. – № 1 (34). – С. 60 - 69
URI: http://hdl.handle.net/123456789/5015
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10.pdf572.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.