Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/4487
Title: Французькі фразеологізми з кулінарним компонентом як дзеркало ментальності
Other Titles: French phraseologisms with the culinary component as a mirror of mentality
Authors: Шаповалова, Л. В.
Майоренко, В. І.
Keywords: фразеологізм
мовна картина світу
концепт
кулінарно-гастрономічний компонент
класифікація
Issue Date: 2019
Publisher: ДЗ "ЛНУ імені Тараса Шевченка"
Series/Report no.: Філологічні Науки;
Abstract: Стаття присвячена дослідженню особливостей французької мовної картини світу, актуалізованих у фразеологічних одиницях з кулінарно-гастрономічним компонентом. Для цього було виокремлено відповідні фразеологізми із збірки „1001 улюблений вираз французів” та проаналізовано їх. Було розроблено їх тематичну та фразеосемантичну класифікації на основі продуктів харчування (хліб, вино, риба, масло тощо), способу їх споживання (їсти пити, ковтати тощо), формою відображення дійсності: номінація, дія, якісна характеристика, перифраз тощо. Було виокремлено й розглянуто 62 концепти, вербалізовані у досліджуваних фразеологізмах, та відповідно до кількості фразеологізмів, що їх містять, визначено їх пріоритетність у французькій ментальності. Було з’ясовано, що культурні особливості французького народу також проявляються і у виборі кулінарно-гастрономічного компоненту при вербалізації концептів. Французькі фразеологізми з кулінарно-гастрономічним компонентом виявляють важливі риси характеру французького народу та дають можливість краще його зрозуміти.
Description: Шаповалова Л. В. Французькі фразеологізми з кулінарним компонентом як дзеркало ментальності / Л. В. Шаповалова, В.І. Майоренко // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка : Філологічні науки. - 2019. - №2 (325) квітень. - Ч. 2. - С. 252-262
URI: http://hdl.handle.net/123456789/4487
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Shapovalova, Maiorenko.pdf999.85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.