Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/123456789/1852
Title: Семантичні моделі кольорів у літературі для дітей та юнацтва (на прикладі української прози другої половини ХХ століття)
Authors: Кизилова, В. В.
Keywords: література для юнацтва
література для дітей
читач
проза
індивідуальний стиль
кольори
літературознавство
українська література
Issue Date: 2015
Abstract: У статті з позиції сприйняття тексту досліджено використання в українських творах для дітей та юнацтва певних семантичних моделей кольорів. Наголошено, що вони взалежнені не лише означуваними предметами і явищами, а й специфікою дитячої рецепції, культурною традицією, орієнтацією на міфологію, фольклор. Обмежений життєвий досвід реципієнтів дошкільного і молодшого шкільного віку свідчить про превалювання зображувальної функції колірної лексики, використання базових відтінків хроматичного спектру на позначення явищ природи, рослин, тварин, живих істот. Порушення філософських, онтологічних, екзистенційних проблем в літературі для юного читача супроводжується творенням оригінальних художніх образів, що зумовлює розширення колірної гами, увиразнюючи концептуально вагомі образи й розкриваючи особливості індивідуального стилю письменника.
Description: Кизилова В. В. Семантичні моделі кольорів у літературі для дітей та юнацтва (на прикладі української прози другої половини ХХ століття) / В. В. Кизилова // Наукові праці : науково-методичний журнал. – Вип. 247. Т. 259. Філологія. Літературознавство. – Миколаїв : Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2015. – С. 50 - 54.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1852
Appears in Collections:Кизилова Віталіна Володимирівна

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kizilova 4.pdf298.99 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.